Drivhus vejledning: 13 utroligt nyttige tips

Drivhus

1 Drivhus Udvidet brug

Den største fordel ved et drivhus er, at det giver dig mulighed for at dyrke planter og afgrøder, der har brug for mere læ og højere temperaturer, end man kan finde i den åbne have. Drivhuse kan strække vækstsæsonen – tidligere forår og senere efterår. Til sommermaden, skal du tænke tomater, peberfrugter, auberginer. Om vinteren kan det fyldes med hårdføre orientalske grøntsager.

Såning af frø, plantning af skud, plantedeling, dyrkning af blomster og friske fødevarer og beskyttelsen af planter på kølige forårsnætter er bare nogle få af fordelene. Det vil også hjælpe med at holde dig (og dit humør) gående i stormfulde vækstsæsoner.

Drivhus

2 Ubegrænsede muligheder

Det er nemt nok at købe et nyt drivhus. Det er sværere at vælge, hvad slags det skal være. Der er designs og stilarter for enhver smag og ethvert budget, fra traditionelt til ultramoderne. Brug en søgemaskine til det grove arbejde, men følg den gyldne regel – køb det største og bedste, du har råd til – du vil aldrig fortryde det. Billige, fleksible drivhuse vil bare blæse væk.

Drivhus

3 Genbrug til ingen penge

Hvis dit budget er ikkeeksisterende, skulle du måske overveje at adoptere det forsømte drivhus ovre hos naboen? Tjek lokalavisen og internettet for kandidater. Tag billeder af den eksisterende bygning, før du løsner den første skrue. Marker eksisterende ruder med tape og permanent tusch, så du kan sætte puslespillet sammen igen.

4 Fuld størrelse eller halvtag?

Et fritstående drivhus har som regel fire sider (eller flere, hvis der er tale om geodætiske kuppeltyper), de har en dør i den ene eller begge ender, og de kan placeres hvor som helst, det er hensigtsmæssigt. Et halvtagsdrivhus placeres op ad en solfyldt mur eller bygning, og taget hælder bort fra væggen. Du rækker bare ind i et halvtagsdrivhus, eller hvis det er stort, kan du gå ind.

Drivhus

5 Placer det i solen

Det er altafgørende at finde det bedst mulige sted til drivhuset. I så vid udstrækning som muligt, er det vigtigt at have så meget sollys som muligt på alle sider. For en lang og smal bygning, er det bedst, at den vender øst-vest, men hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du ikke bekymre dig om det. Undgå at placere dem nær strukturer, der skygger, såsom mure/hegn/hække/bygninger, og sæt dem ikke under træer.

Drivhus

6 Solide fundamenter

Et drivhus skal stå på et solid, velkonstrueret grundlag, og gode leverandører kan give dig råd om dets nøjagtige (obligatoriske) dimensioner. Fundamenter kan laves af mursten, cement, træ (for eksempel ubehandlede sveller af hårdtræ) eller en kombination. Genbrugt plastiktømmer er værd at overveje – det er vedligeholdelsesfrit, fås i forskellige farver, og vil aldrig nogensinde rådne (filcris.co.uk).

Drivhus

7 Vælg rammen

Drivhusrammer, der er lavet af kæmpethuja ser fantastiske ud (og dufter lige så godt) og holder længe, men på et eller andet tidspunkt vil de bukke under for råd. Det legendariske regnvejr i Nordwales fik mig til at vælge grønmalet aluminium, som hverken rådner, ruster, eller skal vedligeholdes. Modeller med højt saddeltag giver dig mere plads til at stå op uden at slå hovedet.

Drivhus

8 Glas

Drivhuse er forsynet med vinduespaneler i enten glas eller polykarbonat. Tykt sikkerhedsglas knuses som en bilrude, mens almindeligt glas går i skarpe stykker. Hvis du har børn og fodbolde alle vegne, vil polykarbonat ikke gå i stykker, og fodbolde (og børn) vil bare springe tilbage. Lav din egen risikovurdering.

Drivhus

9 Plads til at vokse

Hvis dit drivhus er bygget direkte på jorden, kan du dyrke planter lige ned i den og vande og passe planterne efter behov fra en sti i midten. På uigennemtrængelige overflader kan du bruge urtepotter og vækstposer, som kan stå på tømmerstakke eller metalstativer, eller du kan bygge hævede bede. Eller du kan have en kombination af alle tre.

Drivhus

10 Grøn varme

Drivhuse er (på trods af bobleplast) frygteligt ineffektive til at holde på den varme, du betaler for. Nu om dage afhænger mit uopvarmede halvtagsdrivhus udelukkende af gratis og vedvarende solskin. Jeg vil med glæde opgive at dyrke eksotiske planter for at undgå at bruge fossile brændstoffer. Hvis du skal bruge varme, så vælg elektricitet – det skaber alligevel bedre vækstforhold – og start med at skifte til en 100% vedvarende leverandør.

11 Vanding

Hvis du vil have den luksus at have rindende vand i drivhuset, skal der en blikkenslager til. Taget på et drivhus tager mod overraskende mængder af regnvand, som du kan opbevare i tønder. Vandingsteknikker varierer fra engageret brug af en vandkande til et halvautomatisk system, hvis du tit er hjemmefra.

Drivhus

12 Masser af luftaftræk

Alle drivhuse skal have luftaftræk for at varm stigende luft kan komme ud og kølig luft kan komme ind, især om sommeren. Tjek med fabrikanten for det bedst mulige antal aftræk (brug automatiske åbnere, hvis du er hjemmefra hele dagen). Du skal ikke være nærig med din investering i skodder, der tiltrækker køligere luft nederst i drivhuset og holder en god, konstant luftstrøm gående, hvilket skaber bedre vækstforhold.

Drivhus

13 Reservedele og reparationer

Indtast “drivhus reservedel” i en søgemaskine, og der er alt, hvad dit drivhushjerte begærer – uanset om du mangler et enkelt glasbeslag eller nye hjul, så dine døre vil virke igen. Hvis du kan finde et mærkenavn på en brugt model, kan det være med til at indsnævre søgningen. Brug din kameratelefon til at tage billeder af nyttige detaljer, så du kan sende dem til leverandørerne. Et stort udvalg af drivhuse er tilgængelig her.

Information provided by HobbyDrivhuse.dk